Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Οι βασικοί φελλοί του bolognese

Κείμενο-φωτογραφίες:Μάνος Μελετίου. Το ψάρεμα με την τεχνική του bolognese δεν εξαιρείται από τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και το βάθος του νερού, στο οποίο επιχειρούμε. Γι΄αυτό επιβάλλεται να έχουμε στη συλλογή μας ορισμένους βασικούς φελλούς, που θα επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην κάθε στιγμή, να παρουσιάσουμε σωστά το δόλωμά μας,  διαπιστώνοντας παράλληλα καλύτερα  τα τσιμπήματα των ψαριών. 

Το βάθος

Το Βάθος αποτελεί το πρώτο σημαντικό κριτήριο, που καθορίζει το είδος της αρματωσιάς μας κατά συνέπεια και του φελλού. Εάν ξεπερνάει το μήκος του καλαμιού μας σημαντικά πχ. 1-1,5 μ. και άνω τότε θα πάμε σε επιλογή συρόμενης αρματωσιάς. Αυτό εφόσον κρίνουμε ότι θα ψαρέψουμε οριακά αναζητώντας ψάρια, που "παραδοσιακά" αρέσκονται να τρέφονται στην επιφάνεια του βυθού. 

Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταθερό στήσιμο αρματωσιάς εφόσον ψαρεύουμε κοντά σε έναν κάθετο τοίχο λιμανιού, σε βραχώδη "ανώμαλο" βυθό ή σε σημεία με αποχές και σε βάθη μικρότερα-ίση του μήκους του καλαμιού μας ή έστω και 1-3 μέτρα βαθύτερα. Αναλόγως λοιπόν επιλέγουμε και το φελλό μας σε αυτήν την αρχική φάση.

Οι σταθεροί φελλοί bolognese σταθεροποιούνται επάνω στην πετονιά του μηχανισμού με λεπτά σωληνάκια σιλικόνης ή pvc, αφού προηγουμένως την περάσουμε μέσα από το επάνω "μάτι" του φελλού. 




Οι συρόμενοι φελλοί αντίθετα χαρακτηρίζονται για την ελεύθερη κίνηση πάνω στην πετονιά του μηχανισμού. Καταλήγουν σε ένα προκαθορισμένο σημείο ή, αν προτιμάτε βάθος,  με τη βοήθεια ενός  στόπερ και μιας ελεύθερης χάνδρας, που παρεμβάλλεται ενδιάμεσα στο στόπερ και το φελλό. 





Επάνω τμήμα


Βάση του φελλού


Κατάσταση νερού

Οι συνθήκες του νερού καθορίζουν το σχήμα του φελλού, που θα χρησιμοποιήσουμε. Σε έλλειψη ρεύματος, όπου επικρατεί ηρεμία ευνοείται η χρήση φελλού με λεπτεπίλεπτο σχήμα, ιδιαίτερα ευαίσθητο στο παραμικρό βύθισμα, με μικρή άνωση, άρα μικρή αντίσταση κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι φελλοί αυτοί υπάρχουν διαθέσιμοι στο εμπόριο σε σταθερή και συρόμενη έκδοση.

Σταθεροί φελλοί για ήρεμα νερά


Από τη στιγμή, που κρίνουμε ότι υπάρχει ρεύμα κάποιας έντασης θα καταφύγουμε σε φελλό με σχήμα "ανάποδης σταγόνας νερού". Πρόκειται για φελλό με δυνατότητα αντίστασης στο επιφανειακό ρεύμα ορισμένης έντασης. Επιπλέον το εν λόγω σχήμα μπορεί να σταθεί επαρκώς και σε σχετικό κυματισμό. Και αυτοί οι φελλοί βρίσκονται τόσο σε σταθερό όσο και συρόμενο στήσιμο. 

Σταθεροί φελλοί για ήπιας έντασης ρεύματα

Συρόμενοι φελλοί για ήπιας έντασης ρεύματα


Αναφέραμε για τη δυνατότητα αυτών των φελλών να αντιστέκονται σε ρεύματα. Προϋπόθεση βέβαια ότι κοντράρουμε το φελλό κρατώντας σταθερό το καλάμι μας αντίθετα με τη ροή του νερού. 

"Κοντράρισμα" φελλού σε ρεύμα



Υπάρχουν όμως στιγμές, που το ρεύμα λαμβάνει τη μορφή χειμαρρώδους ροής. Σε αυτήν την περίπτωση επιστρατεύουμε φελλούς πολύ ιδιαίτερου υδροδυναμικού σχήματος. Στη γλώσσα των ψαράδων ονομάζονται "γλειφιτζούρια". Βασίζονται στη λογική του κοντραρίσματος, όπως και παραπάνω με τη διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση η κορυφή του καλαμιού κατεβαίνει πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού.



Φελλός "γλειφιτζουρι"








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου