Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ψάρεμα με τεχνική bolognese

Κάτι με τις υποχρεώσεις, κάτι με τις δουλειές, κάτι με τον καιρό, κάτι με την εγγλέζικη τεχνική, που είναι και η αγαπημένη τεχνική και ένα ψάρεμα με τεχνική bolognese έμενε συνεχώς στις καλένδες. Eπιτέλους η ώρα να "παίξουμε" σε ιταλικό τέμπο αυτή τη φορά. Προορισμός η μαρίνα στο Μοσχάτο, ένα σημείο, που προσωπικά επιλέγω, αφενός διότι είναι πολύ κοντινός προορισμός και από την άλλη διότι σχεδόν πάντα χαρίζει όμορφες "παραβολικές" στιγμές.  

Το σημείο, που θα πήγαινα χαρακτηρίζεται για τον  επίπεδο βυθό και με βάθος στις 2 οργιές. Φαινομενικά μια εύκολη υπόθεση ψαρευτικά. Παρόλ' αυτά, όταν γίνεται πάνω σε πλωτή εξέδρα με ρεμέτζα και δεμένα σκάφη εκατέρωθεν θέλει μια προσοχή στους χειρισμούς γενικά. Στη μάχη "μπήκε" ένα 4άμετρο καλάμι, όπου ευτυχώς στο εν λόγω σημείο θα μπορούσε να δουλέψει με προσαρμοσμένη μια σταθερή αρματωσιά bolognese. 




Στόχος να ψαρέψω πιο "φιλελεύθερα" και με πιο castable διάθεση πέρα από το καθιερωμένο "απίκο" μοτίβο με ένα ασφαλώς πιο μακρύ κοντάρι. Δόλωμα κεντρικής επιλογής το ψωμί χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μια στάση λοιπόν στον πρώτο διαθέσιμο φούρνο για αγορά μιας χωριάτικης ζεστής φρατζόλας, που εγώ μόνο ξέρω πως δεν έφαγα! 



Ο φελλός

Σημαντικό στοιχείο σε αυτού του είδους το ψάρεμα είναι η επιλογή του φελλού για δύο βασικούς λόγους. Μιλάμε για καρφώματα σε απόσταση αρκετά μεγάλη σε σχέση με το μήκος του καλαμιού. Οι δυνάμεις που ασκούνται στο επάνω λεπτό συρμάτινο "μάτι" του φελλού από μια τέτοια γωνία είναι αρκετά ισχυρές και ικανές να τον καταστρέψουν. Η επιλογή ενός inline φελλού bolognese σε σχήμα "ανάποδης σταγόνας" αποδείχτηκε ανθεκτική και παράλληλα βοήθησε στον καλύτερο έλεγχο της πλεύσης με δεδομένο ότι επικρατούσαν επιφανειακά ρεύματα. Αρκετά όμως με τα βαρετά τεχνικά στοιχεία. Τώρα ψαρεύουμε!   




Παιχνίδι ιδιαίτερο δεν θα λέγαμε ότι έγινε σε γενικές γραμμές. Τσιμπήματα λίγα αλλά καλά. Πολλές οι εναλλαγές  στη διεύθυνση του ανέμου, αφού ξεκίνησα με έναν πολύ ευνοϊκό βόρειο, στο μισό του ψαρέματος γύρισε δυτικός και 2 ώρες πριν φύγω ήλθε η χαριστική βολή με το νοτιά, όπου και η κατάσταση δυσκόλεψε καθώς δεν ελέγχεται εύκολα το πράγμα με ένα καλάμι μήκους μόλις 4άρων μέτρων. Όμως σημασία έχει ότι η ώρα πέρασε πολύ ευχάριστα με τη ρουτίνα να "σπάει" από κάποια καλά τσιμπήματα, μερικά εκ των οποίων να καταλήγουν και σε σύλληψη ψαριών. 








Το ψωμί "απέδειξε" για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι απλά ένα οικονομικό δόλωμα ή μια γρήγορη λύση αλλά μια επιλογή που χαρίζει δράση και κυρίως αγωνία, αφού ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιο ψάρι θα τιμήσει αυτήν την all round γευστική επιλογή, που έχει γαλουχήσει ψαράδες επί σειρές γενεών. 

Δολωσιά ψωμιού σε μορφή τούφας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου