Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τεxνική bolognese

Κείμενο-φωτογραφίες:Μάνος Μελετίου. Η τεχνική του απίκο διαδεδομένη κυρίως στα μεσογειακά παράλια  της Ευρώπης απέκτησε από πάρα πολύ νωρίς χιλιάδες οπαδούς επί σειρά δεκαετιών. Στην πορεία του χρόνου αναδείχτηκαν τόσο οι αρετές της όσο και τα προβλήματικά στοιχεία της. Οι ιταλοί, ως παραδοσιακοί παράκτιοι ψαράδες, καλλιέργησαν την παραπάνω τεχνική δίνοντάς της μια άλλη διάσταση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η πόλη της Bologna. 

Προβλήματα, όπως η παρατεταμένης διάρκειας μάχη με ένα αξιόλογο ψάρι, η χρήση λεπτότερων πετονιών με στόχο τα πολύ υποψιασμένα ψάρια και η διεύρυνση του πεδίου αναζήτησης των ψαριών σε μεγαλύτερο βάθος και εύρος, έφεραν την εξέλιξη του απλού απίκο. Την τεχνική του Bolognese...

Απίκο στην εκδοχή bolognese...


Η τοποθέτηση οδηγών πετονιάς και βάσης υποδοχής μηχανισμού πάνω στον άξονα του κονταριού ήλθε να δώσει τη λύση σε όλα τα παραπάνω. Συγχρόνως αυτή η προοπτική άλλαξε και τη φιλοσοφία στην κατασκευή των κονταριών αφού μειώθηκε η διάμετρος/βάρος, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν καλάμια με πολύ light δράση ικανά να διαχειριστούν πετονιές εξαιρετικά λεπτής διατομής, στοιχεία αδιανόητα μέχρι τότε. Η sport fishing διάσταση του απίκο. 


Τεχνική bolognese εκ του ορθίως με βολές απόστασης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου